Co je to EET

Elektronická evidence tržeb (zkráceně EET) je způsob, kterým může stát evidovat tržby obchodníků a poskytovatelů služeb. Jedním z možných řešení je použití offline registračních pokladen s pamětí, ze které jsou tržby vždy v určitých intervalech exportovány do systémů státní správy. V Česku bylo aktuálně upřednostněno online řešení, kdy pokladna odesílá data o tržbách okamžitě.

Před použitím EET se musí podnikatel registrovat na finančním úřadě (osobně nebo prostřednictvím datové schránky). Tam získá elektronický certifikát (popř. více certifikátů, pokud používá více pokladen), který musí zadat do své pokladny.

Při vystavení účtenky pak pokladna odešle na servery finanční zprávy základní informace – identifikace provozovatele (DIČ, číslo provozovny, číslo pokladny), identifikaci účtenky (pořadové číslo, datum a čas) a informace o částce (celková suma, její rozdělení do jednotlivých sazeb DPH). K tomu pak nějaké kontrolní kódy (PKP – podpisový kód poplatníka, BKP – bezpečnostní kód poplatníka). Finanční správa poté odešle zpátky fiskální identifikační kód FIK.

Co se stane, když to nefunguje?

Po odeslání výše zmíněných dat musí obchodník čekat nejméně dvě sekundy. Pokud do dvou sekund finanční správa nestihne zareagovat, může obchodník vystavit účtenku i tak, a problém dořešit do dvou dnů.

Pokud je online komunikace nemožná (platí automaticky pro prodej v rámci dopravních prostředků a pak podle rozhodnutí finančního úřadu – například v horských chatách nebo venkovských hospodách v místech nepokrytých internetem), odesílají se data jednou do pěti dnů od vystavení účtenky.

Jak vypadá účtenka

Z hlediska EET musí být na účtence kromě běžných informací (DIČ, datum, čas apod.) také několik údajů týkajících se elektronické evidence tržeb. Rozhodně bezpečnostní kód poplatníka BKP. Ten spočítá pokladna přímo na místě, takže s tím není problém. Kromě toho také fiskální identifikační kód FIK, který dodá finanční správa. Pokud ale vyprší časový limit, použije obchodník místo FIK svůj podpisový kód PKP.

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.